Yerli Yazılımın Önemi – 900 milyon dolarlık kahve

Merkez Bankası’nın sistemlerinde yaşanan sorunlardan dolayı Türkiye genelinde bankalardan gerçekleştirilen Elektronik Fon Transferi (EFT) işlemleri 3 Haziran 2011 tarihinde gerçekleştirilememişti. Vatanadaşlar arasında mağduriyetler yaşanırken konuyla ilgili rahatlatan açıklama Bankalararası Kart Merkezi Genel Müdürü Sertaç Özinal’dan gelmişti.i.

Merkez Bankası’nın sisteminin çökmesiyle Türk bankacılık sistemi genelinde gerçekleşen günlük ortalama 900 milyon TL para transferi trafiği o gün aksamış oldu. Konuyla ilgili Merkez Bankası bankalara gereken bildirimleri yaparken gereken teknik çalışmanın sürdürüldüğünü bildirildi. Fakat meydana gelen teknik arıza o gün mesai saatleri içerisinde giderilemeyince birçok vatandaş mağdur oldu.

Arıza nedeniyle maaşlarını alamayan vatandaşlar hafta sonunu maaşlarını alamadan geçirmek zorunda kalacaklar.

Ayrıca kira, kredi, kredi kartı ödemesi gibi benzeri para transferleri de gerçekleşmediği için vatandaşlar faiz ödeyecekleri endişesine kapıldılar. Bu konuyla ilgili de rahatlatan açıklama BKM Genel Müdürü Sertaç Özinal’dan gelmişti.

Ödemesini zamanında yapan hiçbir kart kullanıcısının mağdur olmayacağını belirten Özinal açıklamasında şöyle dedi:

“En son örneği deprem zamanında yaşanmıştı ve EFT’lerde benzer bir gecikme olmuştu. Ancak Merkez Bankası geriye dönük işlemleri yapmış ve hiçbir cezai işlem olmamıştı. Çünkü EFT saatleri içinde yapılan hiçbir işlemden tüketiciler mağdur olmaz. Dün 110 milyon liralık banka ve kredi kartı ödemesi için EFT emri verildi. Normal koşullarda EFT işlemleri yapılırken, bankaların aldıkları talimatlar önce Merkez Bankası’na iletiliyor ve para transferi bu işlemin ardından gerçekleştiriliyor.”

BİR UZMANIN KAHVE MOLASINI BEKLEDİK

Konu ile ilgili 16 Nisan 2013’te o zamanın Borsa İstanbul başkanı İbrahim Turhan, 2011 yılında yaşanan ve akıllarda EFT Krizi olarak kalan olayla ilgili bilinmeyen bir gerçeği açıkladı. EFT Krizi’nin yaşandığı dönemde Merkez Bankası’nda bilgi teknolojileri konusunda sorumlu kişi olduğunu hatırlattı.

Turhan, Merkez Bankası’nın EFT işlemleri için kullandığı yazılımın yabancılardan alındığını, sorun yaşandığında Londra’daki uzmanlardan destek aldıklarını bunun da işlerini çok zorlaştırdığını söyledi.

Turhan krizin yaşandığı gün Londra’da bulunan ilgili kişiye ulaşmak için yoğun çaba sarf ettiklerini ve Türk bankacılık sektörünü adeta kilitleyen bu arızanın giderilmesi için bir uzmanın kahve molasının bitmesini beklediklerini açıkladı.

Turhan, “2011 yılında haziran başında EFT sistemi çalışmadı. Sistemin yeniden çalıştırılması için yoğun çaba sarf ederken, Londra’da bir uzmanın kahve molasını bitirmesini bekledim” dedi.

BÜYÜK DERS OLDU

Bu olayın kendisi için büyük bir ders olduğunu belirten Turhan, Borsa İstanbul’un teknolojik alt yapısı için çalışmalar sürdürülürken ve stratejik ortak aranırken, benzer bir durumun yaşanmaması için başkalarına bağımlı kalınmayacak şekilde anlaşmayı şart koydukları bilgisini paylaştı.